fbpx

Koristi hiperbarične kisikove komore

Več kisika, več energije

IZBOLJŠANJE IMUNSKEGA SISTEMA

 

Imunski sistem, sestavljen iz belih krvnih celic, predstavlja ključni sistem obrambe organizma pred zunanjimi okužbami. Eden od ključnih mehanizmov, ki jih imunske celice uporabljajo za boj proti okužbam, je proces fagocitoze. Ta postopek omogoča belim krvnim celicam, da zajamejo in nato uničijo okužene organizme.

Redna terapija v hiperbarični kisikovi komori spodbuja proces fagocitoze, kar pomeni, da omogoča imunskim celicam bolj učinkovit boj proti okužbam. Ta postopek temelji na povečanju kisika v telesu, ki ima številne koristi za imunski sistem, saj so bele krvničke odvisne od zadostne oskrbe s kisikom za učinkovito delovanje.

Poleg tega ima hiperbarična kisikova terapija lahko vpliv na regulacijo imunskega odziva. To pomeni, da pomaga uravnavati odziv imunskega sistema in preprečuje pretirane reakcije, kot so avtoimunske bolezni. Tako hiperbarična kisikova terapija ne le izboljša sposobnost imunskega sistema za boj proti okužbam, ampak tudi prispeva k boljši uravnavi njegovega delovanja. Z več kisika v telesu so imunske celice bolje opremljene za boj, kar povečuje odpornost telesa proti prehladom in drugim boleznim. Hiperbarična kisikova komora ponuja potencial za krepitev imunskega sistema in deluje kot preventivni ukrep za ohranjanje zdravja.

Kolagen, je beljakovinam ki je ključnega pomena za zdravje kože in sluznic. Hiperbarična kisikova terapija spodbuja tvorbo kolagena, kar povečuje obrambo telesa pred okužbami tako, da ohranja integriteto kože in sluznice, ki sta prva obrambna črta pred zunanjimi patogeni.

OKREVANJE PO POŠKODBI

 

Povsod okoli nas, bodisi med vsakdanjimi aktivnostmi ali športnimi prizadevanji, se lahko soočamo s poškodbami, kot so udarci, zvini, natrgane mišice ali občutki mišične napetosti. Dolgotrajno okrevanje po poškodbi ali kirurškem posegu pa predstavlja fizično in čustveno obremenitev. Zato se za hitrejše celjenje mehkih tkiv, zmanjšanje oteklin in pospešeno okrevanje športnikov po poškodbah vse pogosteje uporablja tudi hiperbarična kisikova komora. Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) je izjemno učinkovit način za pospešeno regeneracijo in okrevanje. 

Povečan dotok kisika do poškodovanih območij spodbuja hitrejše celjenje ran in mehkih tkiv, saj zmanjšuje vnetja in otekline, kar je ključno za lajšanje bolečin in obnovitev pravilnega delovanja. 

Višje koncentracije kisika omogočajo telesu, da se hitreje odzove na poškodbe in pospeši celjenje s spodbujanjem tvorbe kolagena, ki je ključna beljakovina pri obnovi tkiv. To pospeši proces regeneracije in zmanjša občutek utrujenosti.

Športniki po vsem svetu uporabljajo hiperbarično kisikovo komoro za hitro okrevanje po poškodbah in intenzivnih fizičnih naporih. Terapija izboljšuje regeneracijo mišičnih vlaken, povečuje vzdržljivost ter zmanjšuje tveganje za poškodbe. Vrnite se v normalno vsakodnevno rutino hitreje in dosežite vrhunsko pripravljenost s pomočjo naše hiperbarične kisikove komore.

Vabimo vas, da nas kontaktirate in odkrijete, kako lahko hiperbarična kisikova terapija pospeši vašo regeneracijo in okrevanje po poškodbi.

ZMANJŠANJE OTEKLIN IN VNETIJ

 

Številne študije dokazujejo, da je hiperbarična kisikova terapija zelo učinkovita metoda pri zmanjševanju oteklin in vnetij, saj vnetja in otekline pogosto spremlja pomanjkanje kisika na prizadetih območjih. Povečanje raztopljenega kisika v telesnih tekočinah vodi k boljšemu prenosu kisika do vnetih in oteklih mest, kar ohranja ravnovesje med vnetnim odzivom in regeneracijo tkiva. 

Vazokonstrikcija (zoženje krvnih žil), ki jo povzroči povečana količina kisika, zmanjšuje otekline in preprečuje nadaljnje širjenje vnetja, še posebej pri poškodbah in operacijah. Otekline in vnetja pogosto spremljajo poškodbe in rane, tu pa iperbarična kisikova terapija spodbuja hitrejše celjenje z rastjo novih krvnih žil (angiogeneza) in tvorbo kolagena. Z zmanjšanjem oteklin in vnetij pa se v večini primerov zmanjšajo tudi bolečine. 

Hiperbarična kisikova terapija vodi k izboljšanju različnih stanj povezanih z vnetji in oteklinami:

Rezerviraj termin

Kontaktirajte nas in rezervirajte svoj termin že danes!

ZMANJŠANJE BOLEČIN

 

Bolečina je kompleksen simptom, ki je lahko posledica različnih vzrokov, in hiperbarična kisikova komora ponuja več načinov, kako pomaga pri lajšanju bolečin.  S povečano količino kisika v telesu zmanjšamo vnetne procese na prizadetih območjih, kar prispeva k lajšanju bolečin, saj je ravno vnetje tisto, ki pogosto povzroča bolečino. Z več kisika na voljo se izboljša tudi presnova in delovanje celic. 

Hiperbarična kisikova terapija prav tako spodbuja hitrejšo obnovo celic in tkiv, kar je ključno pri celjenju poškodb, operativnih posegov in drugih vzrokov bolečine. Lajšanje bolečin je pomembno pri različnih najpogostejših vrstah bolečin, kot so bolečine v hrbtu, bolečine v sklepih, migrene in glavoboli, bolečine po operacijah, bolečine pri poškodbah, bolečine pri diabetičnih zapletih, bolečine po možganski kapi ter kronične bolečine, ki jih povzročajo vnetja ali poškodbe.

STRES IN MENTALNO POČUTJE

 

Stres je naravna reakcija telesa na izzive in pritiske, s katerimi se srečujemo vsakodnevno. Kljub temu lahko kronični stres negativno vpliva na naše duševno in fizično zdravje. Hiperbarična kisikova komora je postala predmet raziskav in študij, ki kažejo na izredno sposobnost zmanjšanja stresa. To je lahko posledica več dejavnikov, ki vključujejo:

Poleg zmanjševanja stresa terapija v hiperbarični kisikovi komori lahko izredno pripomore k boljšemu splošnemu duševnemu počutju. Ugotovitve kažejo izredno izboljšanje stanja predvsem na naslednjih področjih: 

Depresija: Znanstvene raziskave kažejo, da hiperbarična kisikova terapija pomaga pri zmanjšanju simptomov depresije. S povečanim deležem kisika v telesu se izboljšajo možganske funkcije, zmanjšajo vnetni procesi in izboljša splošno počutje. 

Anksioznost: Zmanjšanje anksioznosti je eden od pozitivnih učinkov, ki ga dosežemo po rednih terapijah, saj se naši možgani med terapijo napolnijo s kisikom, kar pomaga zmanjšati napetost in stres. V devedesetih minutah, kolikor traja terapija, imamo čas, da se umirimo, sprostimo in ozremo vase. 

Kognitivne funkcije: HBOT izboljša kognitivne funkcije, kot sta koncentracija in spomin. To je lahko še posebej koristno če se soočamo z motnjami pozornosti ali motnjami spomina. Povečana dostava kisika v možgane spodbudi procese regeneracije in obnavljanja možganskega tkiva, kar je koristno tudi pri nevrodegenerativnih boleznih, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Sindrom posttravmatske stresne motnje (PTSM) je resna duševna težava, ki se lahko razvije po izpostavljenosti travmatičnim izkušnjam. Simptomi sindroma posttravmatske stresne motnje vključujejo ponavljajoče se spomine na travmo, nočne more, občutek hipervigilance, anksioznost in depresijo, ki lahko bistveno vplivajo na življenje posameznika. Raziskave so pokazale, da povečana preskrba s kisikom pomaga pri obvladovanju teh simptomov in izboljšanju duševnega stanja po travmatičnih izkušnjah. Že med samo hiperbarično kisikovo terapijo v telesu povečamo količino kisika, ki doseže možgane, kar prispeva k boljšemu delovanju možganskih funkcij. To lahko pomaga pri obvladovanju simptomov sindroma posttravmatske stresne motnje, kot so zmanjšanje ponavljajočih se spominov, zmanjšanje anksioznosti in izboljšanje spanja. Poleg tega se hiperbarična kisikova komora uporablja za zmanjšanje vnetnih procesov v telesu, ki so lahko povezani s sindromom posttravmatske stresne motnje.

HITREJŠE CELJENJE CELIC IN TKIV

Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) pospesuje proces obnavljanja celic in tkiv, kar pripomore k odpravljanju marsikatere pogoste težave s katero se ljudje (pre)pogosto srečujemo. Težave, pri katerih hiperbarična kisikova terapija pomaga pri obnavljanju celic in tkiv, vključujejo rane, poškodbe, kronične bolezni, nevrološka stanja, diabetične zaplete in vnetne težave.

Kako HBOT pomaga pri teh težavah? Ena od ključnih koristi hiperbarične kisikove komore je povečanje raztopljenega kisika v telesnih tekočinah. To pripomore k izboljšanju oskrbe tkiv s kisikom, kar je ključno za hitrejše celjenje. Višja koncentracija kisika omogoča celicam, da opravljajo svoje funkcije bolj učinkovito. Tako se tkiva hitreje obnavljajo.

Poleg tega hiperbarična kisikova terapija spodbuja angiogenezo, proces rasti novih krvnih žil. Novonastale krvne žile izboljšajo oskrbo tkiv s kisikom, hranili in drugimi pomembnimi snovmi. To je še posebej pomembno pri celjenju ran, poškodbah in okrevanju po operacijah. Angiogeneza prispeva k večji elastičnosti in funkcionalnosti tkiv.

Tudi tvorba kolagena je ključen korak pri obnavljanju celic in tkiv, in hiperbarična kisikova terapija spodbuja ta proces. Kolagen je osnovna sestavina vezivnega tkiva, ki je ključna za trdnost in elastičnost tkiv. Prav tako pa prispeva k celjenju ran, obnovi kosti in hrustanca.

Vnetje je naraven odziv telesa na poškodbe in dražljaje. Toda v nekaterih primerih postane pretirano in lahko upočasni proces obnavljanja tkiv. Hiperbarična kisikova terapija zmanjšuje vnetje z zmanjševanjem vnetnih procesov in zmanjšanjem otekline. To pomaga izboljšati stanje na tkivih in omogoča hitrejše celjenje.

Hiperbarična kisikova terapija je varen in učinkovit način za spodbujanje hitrejšega obnavljanja celic in tkiv.

POVEČANJE ENERGIJE

 

Raziskave so pokazale, da povečanje kisika v telesu izboljša energetske procese v celicah. Večji dostop do kisika omogoča boljše delovanje mitohondrijev, majhnih struktur znotraj celic, ki so odgovorne za proizvodnjo energije. S tem procesom se izboljša proizvodnja adenozin trifosfata (ATP), ki je glavna energijska valuta v telesu, kar vodi do občutka večje energije in izboljšanega splošnega počutja. Hiperbarična kisikova komora ima pomembno sposobnost zmanjševanja vnetja v telesu. Kronično vnetje povzroči utrujenost in zmanjšanje energije. S povečanjem kisika pa telesu pomagamo uravnavati vnetne procese, kar prispeva k boljšemu delovanju in povečanju energijske ravni.

Terapija se pogosto uporablja tudi za izboljšanje okrevanja po telesnem naporu, tako fizičnem kot tudi mislenem. Ljudje, se pogosto znajdemo v stresnih situacijah, bodisi zaradi zahtevnega poklica ali drugih življenjskih okoliščin, pogosto izkusimo izčrpanost in upad energije. Po takšnih miselnih naporih velikokrat pride do utrujenosti in zmanjšane koncentracije. Hiperbarična kisikova terapija s povečanjem kisika v možganih in ostalih delih telesa, kjer je kisika premalo, pomaga obnoviti raven energije in mentalno svežino, kar prispeva k povečanju ravni energije in vzdržljivosti, kar je ključno za doseganje optimalnih rezultatov tako pri fizičnem kot miselnem delu.

Ljudje, ki trpijo za kronično utrujenostjo, lahko opazijo izboljšanje svoje ravni energije po rednih terapijah v hiperbarični kisikovi komori. To je posledica povečane preskrbe s kisikom in izboljšanja celičnih procesov. 

Rezerviraj termin

Kontaktirajte nas in rezervirajte svoj termin že danes!